top of page

Mısır Bulamaçlı Ekşimayalı Japon Ekmeği/ Sourdough Hokkaido Bread

  • Filiz Demirci Küse
  • 20 Eki 2015
  • 2 dakikada okunur

​Yaklaşık bir yıl önce ekşimayamı ilk yaptığım zaman ekmeklerin sert olmasından şikayetçiydim hep. Çünkü minik gurmem bu ekmekleri pek sevmemişti. Ben de küçük çaplı bir araştırma yaparken bu sütlü japon ekmeğinin de ekşimayayla yapıldığını gördüm. Bu konuda deneyimli birkaç blogger arkadaşımdan da yardım alarak denemelerimi yaptım. Gayet başarılı yumuşaklık konusunda. Dokusu açma ve tost ekmeği kıvamında oluyor. Hafif tatlımsı olması da kahvaltıda reçel , bal gibi tatlıları sevenlere de güzel bir zemin oluşturuyor. Uzun zamandır detaylı fotoğraflarla tarifi düzenleyip yayınlamayı planlıyordum nasip bugüneymiş. Üstelik mısır unu bulamacıyla çok daha lezzetli ve besleyici oldu. Marketten alınmış paket mısırunlarından kullanmıyorum ( gdo llu mısırlardan üretildiği için). Geçen sene kendi bahçemizin atalık tohumundan yetiştirdiğimiz mısırları bizzat su değirmeninde öğütmeye gittik ve mısırunumuzu elde ettik. İçimiz rahat. Siz de çevrenizdekileri uyarın tohumlarını çok iyi muhafaza etsinler çünkü herşeyin genetiğiyle oynanıyor artık ve yediklerimiz fayda değil zarar veriyor. Tarife gelirsek...

Malzemeler:

Bulamaç için, 100 gr mısır unu ve 150 gr süt

1 büyük yumurta

35 gr şeker

35 gr tereyağı

40 gr süt

250 gr bulamaç

100 gr ekşimaya

205 gr un

15 gr tam buğday unu

10 gr ruşeym

3 gr tuz

Yapılışı:

Öncelikle bulamacı hazırlayalım. Süt ve mısır ununu bir tencereye alıp karıştırmak suretiyle suyunu çekip püre olana kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.

Bütün kuru malzemeyi yoğurma kabına koyup güzelce karıştıralım( tel çırpıcı işe yarar bu aşamada). Ortasını havuz yapıp Bütün ıslak malzemeyi buraya koyalım ve ortadan dışa doğru yopurmaya başlayalım. Hamuru 10 dk dinlendirelim. Bu sefer ister yoğurma makinesinde ister elle yaklaşık 20 dk kadar yoğuralım. Undaki gluten açığa çıktıkça hamur sünmeye başlayacaktır. Hamurun yüzeyi yeter,nce pürüzsüz hal alınca yuvarlak şekil verip mayalanması için yağlanmış bir kaseye koyalım ve üzerini kapatalım. hamur yaklaşık 1,5-2 katına çıkana kadar oda sıcaklığında bekletelim. Kabaran hamuru unlanmış tezgaha alıp 3 eşit parçaya bölelim ve yuvarlak şekil verelim. Merdaneyle uzun şerit halinde açalım üçünü de. Uzun şerit olması için açtığımız hamuru kenarlarından içe doğru katlayıp dikdörtgen şeklini verelim ve baton kalıbımızın genişliği kadar açalım. Bu aşamada hamurları rulo yapmadan önce üzerine marmelat veya çikolata sürebilirsiniz. Şeritleri rulo yapıp aralıklarla yağladığımız baton kek kalıbına yerleştirelim. Üzerini örtüp kabarması için oda sıcaklığında bekletelim. İki katı kadar kabarıp kalıbı dolduracaktır. 190 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 25 dk pişirelim. Soğuduktan sonra Kalıptan çıkarıp dilimleyelim. Afiyet olsun..

 
 
 

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

©2015 FİLİZ DEMİRCİ KÜSE

bottom of page